SUUNNISTUSJAOSTO

suunnistus nilsiän nujakka,

HISTORIAA

(ja vähän tulevaisuuttakin)

Suunnistusjaosto on perustettu vuonna 1972. Aluksi pidettiin paikallisia piirikilpailuja ja osallistuttiin kansallisiin kilpailuihin. Harrastajapohjaa oli noin 20-30 henkeä. Pienen hiljaisen kauden jälkeen suunnistusinto puhkesi uudelleen vuonna 1982. Tällöin aloitettiin säännöllisten kuntorastien pitäminen peruskartoilla. Julkisuutta ja lajin suosiota auttoi paikallislehti Pitäjäläisen päätoimittajana toiminut Matti Vesterinen. Lähes viikoittain saimme lukea mielenkiintoisia artikkeleita Pitäjäläisen sivuilta. Vesterinen myös opetti suunnistustaitoja.

Kun koettiin riittävästi opitun, käytiin kisoissa muuallakin. Vuonna 1984 osallistui Nujakasta ensimmäinen joukkue Jukolan-viestiin Vierumäellä. Siitä lähtien on Nilsiästä ollut Jukolassa joka vuosi 3-4 joukkuetta. Parhaana Jukola saavutuksena voidaan pitää vuonna 1988 Iso-Syötteen pakkasyönä saavutettu 182. sija 1 150 joukkueen kansainvälisessä kilpailussa. Yleensä sijoitus seuran ykkösjoukkueilla on ollut 200-300 välillä. Kahdeksankymmentäluvulta lähtien Nujakasta on osallistuttu aktiivisesti erilaisiin SM-, alue-, sekä kansallisen tason suunnistuskilpailuihin. Suunnistajamme ovat voittaneet lukuisia aluemestaruuksia yöllä ja päivällä, joista makoisampia ovat olleet viesti- ja partiomestaruudet.

Vuosien saatossa seura on panostanut voimakkaasti nuoriin ja kuntorastitoimintaan. Tämä työ on kantanut hedelmää. Toisaalta Nujakassa suunnistusoppinsa saaneista suunnistajista ovat saaneet nauttia seutukunnan muut suurseurat tai suunnistajat ovat siirtyneet muualle Suomeen. Ala-asteikäisille koululaisille ensimmäisten suunnistusseurojen joukossa järjestämämme Suunnistusliiton Ole kartalla –tapahtuma sai vuoden urheilutekopalkinnon Nilsiässä vuonna 2009.

Talkootyö ja uhrautuva ajankäyttö on ollut jaostomme menestyksen pohjana jo vuosia. Esimerkkinä voidaan mainita karttojen valmistus. Tässä työssä on uskomattoman työsaran tehnyt kartantekokoulutuksen saanut Tapani Mustonen. Nilsiässä ei liene montaa järjestöä, jotka toimivat näin aktiivisesti talkoovoimin. Erilaisiin toimintoihin on osallistunut kymmeniä jaoston jäseniä. Vuosittainen tuntimäärä on mahtava, sillä urheilupaikkoja ja toimintaa ei ole yhteiskunnan puolelta järjestetty valmiiksi.

Jaostomme tulevana päämääränä on saavuttaa suunnistukselle ja paikkakunnalle runsaasti myönteistä julkisuutta. Esimerkkeinä ovat järjestämämme suurtapahtumat: Mehtä-Jukola Rautavaaran Harsukankaalla yhdessä SiiRan ja KuoSun kanssa vuonna 1996. www.jukola.com, vuoden 2001 Ryhmä 1 SM-kisat Tahkovuorella, yli 700 osanottajan kaksipäiväiset kilpailut, sekä Koululiikuntaliiton SM-kilpailut, 1200 osallistujaa Lastukosken koululla vuonna 1998. Lukuisista kansallisista kilpailuista puhumattakaan. Kuntorastimme ovat jo käsite ja järjestelyiltään uskoaksemme yksi parhaista koko seutukunnalla. Tässä olemme viime vuodet tehneet hyvää yhteistyötä muiden suunnistusseurojen kanssa, mm. Säyneisen Salvan ja Varpaisjärven Vireen kanssa.

Nilsiässä on upea luonto ja vaihtelevat maastot. Nämä puitteet ovat varmasti kysyttyjä lomailijoiden keskuudessa. Haluamme tarjota osaltamme mielenkiintoisen lisän matkailuun valmistamillamme kartoilla, kuntorasteilla sekä harjoituksilla. Jaostollamme on jo katkeamaton ketju kuntosuunnistusten järjestämisessä vuodesta 1982 ja perinne jatkuu edelleen.

Toivotamme kaikki tervetulleiksi Nilsiään ja suunnistuksen ystävät suunnistustapahtumiimme!

Hannu Leskinen